17 januari 2022

Welke soorten hoortoestel kan je dragen?

1 min read
Hoortoestel

Het is een van de vervelende dingen waar je niets aan kan veranderen. Bij het ouder worden krijg je lichamelijke klachten. Je spieren werken minder goed, je krijgt bepaalde gewrichtsklachten en je zich en gehoor gaan achteruit. Het verliezen van je gehoor is vervelend omdat je hierdoor je geliefden niet meer hoort. Gelukkig zijn deze problemen te voorkomen met een goed gehoortoestel.

Verschillende vormen


Elke gehoorverlies vraagt weer om een ander soort gehoortoestel. De gehoortoestellen van tegenwoordig zijn zo klein dat ze helemaal niet opvallen. Een hoortoestel draag je in of achter je oor. Een gehoortoestel draag je in je oor bij licht gehoorverlies. Dit kleine onopvallende gehoortoestel is met een doorzichtig slangetje verbonden met een plastic dopje in de gehoorgang.

Met dit toestel is de gehoorgang niet afgesloten, het gehoor wordt alleen maar aangevuld met de geluiden die je normaal niet hoort. Een ontvanger in de gehoorgang is meer geschikt voor ernstigere gehoorproblemen. Met dit model loopt er een dun doorzichtig draadje voor het oor, dit draadje is verbonden met de luidspreker van het toestel. Deze luidspreker bevindt zich in het oor en ziet eruit als een oordopje.

Een andere mogelijkheid voor ernstig gehoorbeschadiging is om het achter het oor te dragen. Achter het oor loopt er dan een doorzichtig slangetje het oor in. Dit slangetje is verbonden met de een stukje in de oorschelp.

Voor elk gehoorprobleem is er dan ook een geschikt soorten hoortoestel te vinden.