Wat een gecertificeerd asbest inspecteur voor jou kan betekenen.

Asbest kan gevaar opleveren. Het inademen ervan veroorzaakt kanker en longproblemen. Echter, asbest zelf verwijderen is niet verstandig. Wanneer je asbest in een woning of bedrijfspand vindt, dan kun je het beste de hulp inschakelen van een gecertificeerd asbest inspecteur.

gecertificeerd asbest inspecteur

Een asbest inspecteur is gespecialiseerd in het lokaliseren en verwijderen van asbest. Je kunt altijd beter een deskundige inschakelen dan zelf aan de slag gaan. Een asbest inspecteur kan namelijk:

  • snel de bron van asbest lokaliseren
  • adviseren over het verwijderen van asbest
  • zorgen dat de asbest niet in stofvorm door de woning wordt verspreid

Het gevaar van asbest

Hoewel asbest nog steeds wordt gebruikt als isolatiemateriaal en in bepaalde vormen niet schadelijk is, kan het ook problemen veroorzaken. Vooral wanneer asbest gebroken wordt, is het gevaarlijk. Dan verandert het als het ware in stof. Deze stof ofwel asbestdeeltjes zijn heel licht en gaan gemakkelijk zweven in de lucht. Het is dan ook heel lastig om asbest te verwijderen wanneer het al gebroken is in talloze asbestdeeltjes. De kleine delen hebben namelijk een stekelige vorm. Als je deze kleine deeltjes onder een microscoop legt, dan zie je een bolletje met daaraan allerlei kleine stekels. Die stekels zorgen ervoor dat de deeltjes overal aan vast blijven plakken.

gecertificeerd asbest inspecteur

Longziekten door asbest

Die stekels die aan de asbestdeeltjes zitten, zorgen er niet alleen voor dat de deeltjes gemakkelijk plakken aan meubels, muren en andere objecten in je huis. Het zorgt er ook voor dat de deeltjes in je longen blijven plakken.

Wanneer asbestdeeltjes door de lucht zweven, kun je ze gemakkelijk ademen. Wanneer je een asbestdeeltje in je long hebt, zal deze ook daar gemakkelijk vastplakken. De deeltjes worden niet afgebroken door het lichaam en blijven dus voor altijd op de longen plakken. Hierdoor ontstaan allerlei nare longziektes. Zo kan asbest dus ook longkanker veroorzaken.