22 oktober 2021

Versleten remschijven zorgen voor onveilige situaties

2 min read
Auto

Remmen zijn van vitaal belang voor het afremmen van snelheid bij elk voertuig. Of het nu abrupt is, in noodsituaties of zachtjes om voor een verkeerslicht te stoppen. Ze zijn cruciaal voor de veiligheid van de bestuurder als wel voor medeweggebruikers. Het is dus logisch om ze af en toe te controleren vanwege slijtage of andere gebreken. Wat gebeurt er tijdens het remmen in de praktijk? Wanneer er met de voet druk wordt uitgeoefend op het rempedaal, drukt deze tegen de hoofdcilinder.

Remschijven

Dit is eigenlijk een zuiger omgeven door remvloeistof. De vloeistof beweegt via de remleidingen waar het de remklauw dwingt om de remblokken tegen de remschijf te drukken. Dit zorgt voor een vertraging van de wielen. Omdat remschijven een relatief snelle afkoeltijd hebben, biedt dit type rem betere remprestaties dan trommelremmen en wordt daarom veel gebruikt in de huidige auto’s.

Herken de signalen van remproblemen.

Wanneer de auto abnormale geluiden, trillingen of geuren begint te maken is het van belang het probleem te onderzoeken, voordat de toestand verergert. Gierend, knarsend en piepend trommelvlies doordringende geluiden zijn veel voorkomende indicatoren dat de remblokken zijn versleten. Het te lang wacht met vervangen hiervan kan ervoor zorgen dat de remschijven beschadigen. De levensduur wordt verkort door het metaal op metaal wat ontstaat, wat zich weer leidt tot groeven in de remschijf. Een ander signaal is dat de auto trilt, terwijl er geremd wordt.

Auto

Dit is een teken dat de schijven abnormaal versleten zijn of thermische schade hebben opgelopen na een noodstop situatie. Hierdoor zijn de schijven vervormd, zodat er constant een trilling wordt waargenomen tijdens het remmen. In veel van deze gevallen zit er niets anders op dan deze te vervangen, om de veiligheid van het remmen te garanderen. Voer regelmatig een visuele controle uit op het remsysteem en zijn de schijven versleten dan hebben wij van www.autopartsonline.nl in ons magazijn remonderdelen meer dan 21.000 producten op voorraad liggen.