22 oktober 2021

De verschillende soorten dakramen om uit te kiezen

1 min read
Dakramen

Wie een dakraam wil plaatsen, heeft een flinke weg te gaan. Het plaatsen van dakramen is namelijk niet simpel, al kan een echte doe-het-zelver het best aan. Ben je niet zo’n klusser, schakel dan de hulp in van een expert. Een aannemer of specialist moet je kunnen helpen met zo’n klus.

Dakramen

Zelf dakramen plaatsen

Heb je besloten de klus toch zelf te klaren? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Allereerst is het belangrijk dat je research doet. Dit houdt in dat je het internet afstruint en kijkt naar de verschillende soorten dakramen die er zijn. Bovendien is meten ook heel belangrijk. Hoeveel ruimte heb je voor je raam, hoe groot wil je dat het raam is en waar moet het precies geplaatst worden? Meten is weten, zegt men immers vaak. Zorg dus dat al het voorbereidende werk tot in de puntjes geregeld is.

De as van het raam

Dakramen

Wat hierna belangrijk is, is bepalen welk soort raam je graag wil. De variatie zit hem niet alleen in materiaal in kleur maar met name in een derde element: waar de as in het raam zit. De as is het punt waar het raam als het ware bevestigd is aan het kozijn en bepaalt dus hoe het raam geopend wordt. In tegenstelling tot wat velen denken, kun je ook een dakraam uitzoeken dat opent zoals een normaal raam. Een vaker gekozen optie is echter het tuimelvenster.